Expunerea

Publicata la: 04 noiembrie 2004

Cand fotografiati, filmul este expus la lumina. Cele doua elemente care controleaza expunerea sunt diafragma si timpul de expunere. Din moment ce ambele lucreaza dubland sau injumătatind cantitatea de lumina care ajunge pe film, inseamna ca pot fi utilizate diverse combinasii ale celor doua cu acelasi rezultat.

Diafragma unui aparat functioneaza ca un robinet. Daca robinetul este deschis pe jumatate, un pahar va fi umplut pe jumatate in acelasi timp in care ar fi fost umplut complet daca robinetul era deschis complet. La fel si in cazul filmului: daca pentru o expunere corecta este necesara diafragma f4, dar fixati diafragma la f5.6, filmul va primi jumatate din cantitatea de lumina necesara unei expuneri corecte.

Acelasi lucru se poate spune si despre timpul de expunere. Cand robinetul este deschis, un pahar care s-ar umple in 4 secunde va fi umplut doar pe jumatate in 2 secunde. Principiul este valabil si in cazul filmului. Daca expunerea corecta cere un timp de 1/30s, dar folositi un timp de 1/60s, atunci filmul va primi doar jumatate din lumina necesara expunerii sale corecte.

Pentru a obtine o expunere corecta, cantitatea de lumina (diafragma) trebuie corelata cu timpul de expunere potrivit. Deschiderea completa a robinetului va umple paharul in 2 secunde. Deschiderea pe jumatate a robinetului va umple paharul in 4 secunde. Rezultatul este acelasi - paharul e plin.

Diafragma, care controleaza cata lumina intra in aparat, nu functioneaza singura. Ea este corelata cu timpul de expunere. Acesta controleaza cat timp este expus filmul la lumina.

Controlarea expunerii De exemplu, un timp de expunere pentru o zi insorita - folosind diafragma f11 - poate fi 1/125s. Dimpotriva, intr-o zi innorata, folosind aceeasi diafragma, s-ar putea sa fie necesar un timp de expunere de 1/60s pentru a obtine o expunere corecta.

Setarile pentru o expunere buna sunt determinate cu ajutorul exponometrului. Majoritatea aparatelor moderne au un exponometru incorporat care fie va indica aceste setari, fie le controleaza automat.

Dacă toate combinatiile au acelasi rezultat, de ce ati alege f5.6 si 1/125, in loc de f11 si 1/30? Din doua motive: alegand combinatia potrivita puteti controla profunzimea campului si redarea miscarii.

Controlul automat al expunerii

Intelegerea relatiei dintre diafragma si timpul de expunere va permite sa profitati la maximum de sistemul de expunere automata al aparatului dvs. Majoritatea aparatelor moderne cu vizare prin obiectiv (SLR) ofera un sistem automat de masurare a expunerii cu prioritate de diafragma, cu prioritate de timp sau cu program, sau toate trei. Aceste facilitati permit fotografului sa se concentreze asupra imaginii, aparatul avand grija de expunere.

Prioritate de diafragma
Utilizatorul fixeaza diafragma - aparatul alege timpul de expunere. Modul prioritate de diafragma este ideal pentru situatiile cand doriti sa controlati profunzimea campului - in portrete sau peisaje.

Prioritate de timp

Utilizatorul fixeaza timpul de expunere - aparatul alege diafragma. Modul prioritate de timp este foarte bun pentru a controla miscarea sau actiunea.

Program

Aparatul alege si diafragma si timpul in functie de lumina disponibila. Unele aparate iau in calcul si obiectivul montat pe aparat - daca folositi un teleobiectiv, va alege un program care favorizează un timp de expunere mic pentru a minimiza lipsa de claritate cauzata de miscarea aparatului.

Program
Multe SLR-uri ofera o gama larga de programe, pornind de la cerintele fiecarei fotografii. Cele mai intalnite moduri sunt: Portret, Peisaj, Actiune, Close-up. Diferenta apare la selectarea combinatiei de timp si diafragma.

Sa presupunem ca ati iesit să fotografiati intr-o zi insorita cu un film ISO 100, iar exponometrul a detectat o luminozitate de 12EV. Dacă ati selectat modul Peisaj, aparatul probabil ca va alege o diafragma f11 si un timp de 1/30. Daca treceti pe modul Actiune, aparatul va alege o diafragma f4 si un timp de 1/250.

Alte Articole:

Oferta speciala
Pentax DA* 300mm F4 SMC ED (IF) SDM

Pentax DA* 300mm F4 SMC ED (IF) SDM

6.549,00 RON 5.895,00 RON

Servicii Focus94

Service Pentax, Realizare fotografii clasice si diigitale, Developarea filmelor de 35mm si 120, scanari la rezolutie 3000x2000 DPI

Downloads

Drivere, Manuale de utilizare, Kituri de developare, Hartie pentru imprimanta inkjet

Newsletter Focus94

©2000 - 2023 Focus Trading ′94 SRL. Toate drepturile rezervate. Termeni si Conditii | Cookies | Politica Retur | Politica de confidentialitate |ANPC

Suntem prezenti pe ShopMania - Cumparaturi Online

Created by 2Fresh