Curatarea aparatului de fotografiat

Publicata la: 04 noiembrie 2004

Va sfatuim sa nu complicati prea tare curatarea aparatului sau a obiectivelor. Am vazut prea multe persoane care si-au stricat echipamentele printr-o curatare prea agresiva. In majoritatea cazurilor, va recomandam nu mai mult de trei instrumente pentru intretinerea aparaturii - o bucata de tesatura din microfibra, o pensula fina si o pompita mauala de cauciuc. Curatarea va fi aplicata mai ales exteriorului aparatului. Sa vedem, deci, cum sunt folosite fiecare dintre aceste instrumente.

Microfibra

Microfibra Aceasta este o inventie relativ noua. Fibrele extrem de fine si tesatura foarte deasa a microfibrei faciliteaza indepartarea prafului si chiar a amprentelor grase fara a utiliza nici un solvent. Aceste tesaturi sunt relativ ieftine, in jur de $7 - $10 pentru o bucata de circa 40cm2. Tesatura poate fi spalata si reutilizata, asa ca investitia initiala merita.

Microfibra o folosim pentru o curatare generala a corpului si a fetei obiectivului. In cazul in care nu aveti microfibra, va sugeram sa folositi un tricou de bumbac foarte purtat pentru curatarea aparatului sau obiectivului. De ce foarte purtat? Deoarece cu cat este mai purtat, cu atat este mai moale si fara scame. Daca trebuie sa indepartati o amprenta foarte "incapatanata" puteti aburi usor lentila, stergand apoi cu tesatura de bumbac.

Pensula si pompita manuala

Pensula O pensula foarte fina este foarte potrivita pentru indepartarea prafului de pe obiectiv sau din interiorul aparatului.

Nota: Fiti foarte atent sa nu atingeti obturatorul metalic, in cazul uui aparat modern cu autoexpunere. Pentru a permite obtinerea unor timpi de expunere foarte mici si timpi de sincronizare cu blitzul mai scurti, ultimele generatii de aparate reflex au un obturator cu lame metalice foarte subtiri in locul obturatoarelor mai solide din trecut.

Aceste lame sunt foarte fragile si chiar o usoara atingere le poate deplasa. Stricarea acestor lame poate necesita o reparatie foarte costisitoare. Cat de costisitoare? Nu vreti sa stiti - $200 si chiar mai mult!

Asa ca, NU atingeti mecanismul obturator al aparatului dvs. automat. Daca are nevoie de curatare (si e putin probabil sa aiba) mergeti cu ea la un profesionist. Va costa mult mai putin curatarea si verificarea aparatului decat repararea obturatorului daca incercati sa il curatati singur si nu reusiti.

Curatarea obiectivelor si a filtrelor

Pensula Daca trebuie sa curatati obiectivul unui aparat reflex, folositi pensula pentru indepartarea prafului de pe ambele fete. In principiu, praful nu are cum sa intre si in interiorul obiectivului si sa afecteze elementele acestuia. Apoi, folositi tesatura de microfibra pentru ultimele retusuri. Aceeasi combinatie merge si pentru filtrele de sticla sau plastic. Majoritatea fotografilor nu isi curata si filtrele, ceea ce este o mare greseala, din moment ce sunt mult mai expuse la amprente si praf.

Dar daca vad praf in vizor?

In general, praful pe care l vedeti in vizor este praf care s-a depus pe oglinda sau prisma aparatului. Desi enervant, el nu apare in fotografii. Daca duceti aparatul la curatat, dispare sigur.
Cum sa scapati de praful din aparat

Pompita Pompita de cauciuc pe care v-o recomandam este folosita la indepartarea prafului atat din interiorul aparatului, cat si de pe obiectiv. Foarte potrivita ste pompita pe care o gasiti la farmacie, destinata curatarii urechilor. Para pompitei ar trebui sa aiba cam 5-7cm in diametru si sa se continue cu o tija cu o deschizatura foarte mica in capat. Cand este presata, jetul de aer iese cu presiune ceva mai redusa decat in cazul "spray"-urilor cu aer.

Nu va sfatuim sa folositi astfel de spray-uri deoarece jetul este prea puternic pentru obturatoarele delicate din prezent. In plus, unele spray-uri folosesc un gaz lichefiat care, la inclinarea tubului iese sub forma unui material solid, inghetat. Chiar va doriti asa ceva in aparat sau obiectiv?

De ce sa folositi separat o pensula si o pompita, cand puteti gasi la magazin o pompita care are deja in varf o pensula? Parerea noastra este ca pompita este prea mica si pensula prea subtire pentru a va face treaba cu ele.

Mai putin inseamna mai mult

Pompita in aparat Va recomandam atentie si incredere pentru curatarea aparatului. La inceput toti suntem obsedati de curatenia echipamentelor. Este adevarat ca aparatul si obiectivul sunt echipamente de precizie, insa totusi nu sunt stimulatoare cardiace care vor fi introduse in pieptul cuiva. Trebuie sa fie curate, dar nu sterile. Daca folositi instrumentele prezentate si un pic de bun simt, veti pastra aparatele curate si veti reusi sa nu le distrugeti.

Apropo, un fir de praf sau o amprenta minuscula nu vor fi reproduse exact in fotografia dvs. Aparatul nu este focalizat pe elementul exterior al obiectivului. Problema ridicata de murdarie se refera mai ales la faptul ca reduce luminozitatea obiectivului, influentand expunerea. Urme de grasime de la amprente sau o pelicula de praf pot degrada imaginea reducand contrastul, expunerea sau afectand claritatea acesteia. O alta problema cu urmele de grasime este ca sunt cu atat mai greu de indepartat cu cat le stergeti mai tarziu.

O geanta ajuta

Geanta foto Diferenta dintre profesionisti si amatori este aceea ca profesionistii isi tin aparatura intr-o geanta. Aceasta duce la o protejare mai buna a aparatului decat daca l-ati tine in valiza, in geanta de mana sau in servieta.

Verificarea bateriilor

Intotdeauna este bine sa verificati starea bateriilor. In afara cazului in care aveti tot timpul o baterie-doua de rezerva, terminarea bateriei va atrage si terminarea sedintei foto din ziua respectiva. Aparatele moderne functioneaza cu modele speciale, mai scumpe, de baterii, astfel ca e putin probabil sa gasiti un 2CR5 sau un CR123 la prima taraba.

Majoritatea aparatelor au un sistem prin care va tin la curent cu starea bateriei. E bine sa verificati din cand in cand indicatorul respectiv. Simbolurile folosite pentru a ilustra o baterie plina, una pe jumatate, pe terminate sau terminata difera de la fabricant la fabricant. Cel mai bine cititi manualul de utilizare.

Alte Articole:

Servicii Focus94

Service Pentax, Realizare fotografii clasice si diigitale, Developarea filmelor de 35mm si 120, scanari la rezolutie 3000x2000 DPI

Downloads

Drivere, Manuale de utilizare, Kituri de developare, Hartie pentru imprimanta inkjet

Newsletter Focus94

©2000 - 2024 Focus Trading ′94 SRL. Toate drepturile rezervate. Termeni si Conditii | Cookies | Politica Retur | Politica de confidentialitate |ANPC

Suntem prezenti pe ShopMania - Cumparaturi Online

Created by 2Fresh