Diafragma

Publicata la: 04 noiembrie 2004

Reprezinta dimensiunea deschiderii controlate de diafragma din obiectiv. Luminozitatea imaginii pe film depinde de raportul dintre deschiderea diafragmei si distanta focala a obiectivului. Marimea folosita pentru a masura acest raport se numeste f.

Diafragma

Diafragma controleaza cata lumina intra in aparat. Aceasta deschidere este situata in obiectiv si este controlata prin intermediul unui inel de pe obiectiv.

Modificarea diafragmei cu o treapta fie dubleaza, fie injumatateste. Cu cat numarul f este mai mare, cu atat deschiderea este mai mica; cu cat f este mai mic, cu atat deschiderea este mai mare.

De exemplu, f5.6 permite intrarea unei cantitati duble de lumina fata de f8, in timp ce f11 admite jumatate din aceeasi cantitate. Deschiderea diafragmei cu o treapta permite intrarea in aparat a unei cantitati duble de lumina.

Diafragme intalnite pe un aparat obisnuit sunt:

1.4 - 2 - 2.8 - 4 - 5.6 - 8 - 11 - 16 - 22 - 32

Fiecare dintre acestea este un raport (f2 este 1 si f22 este 1/22) si reprezinta deschiderea de baza a diafragmei in raport cu distanta focala a obiectivului. O diafragma de f2 pe un obiectiv de 50mm va lasa sa intre aceeasi cantitate de lumina ca f2 pe un obiectiv de 200mm, insa dimensiunea fizica a deschiderii nu va fi aceeasi.

Modificarea diafragmei controleaza profunzimea campului, sau, mai bine zis, cat din imagine va fi clar.

Cresterea profunzimii campului
Pentru a fi clara o parte mai mare din imagine - de exemplu, pentru peisaje - selectati o treapta mai mare (f11 sau f22).

Reducerea profunzimii campului

Pentru a limita proportia obiectelor clare din imagine - de exemplu, in cazul portretelor - selectati o treapta mai mica (f2 sau f4).

Alte Articole:

Servicii Focus94

Service Pentax, Realizare fotografii clasice si diigitale, Developarea filmelor de 35mm si 120, scanari la rezolutie 3000x2000 DPI

Downloads

Drivere, Manuale de utilizare, Kituri de developare, Hartie pentru imprimanta inkjet

Newsletter Focus94

©2000 - 2024 Focus Trading ′94 SRL. Toate drepturile rezervate. Termeni si Conditii | Cookies | Politica Retur | Politica de confidentialitate |ANPC

Suntem prezenti pe ShopMania - Cumparaturi Online

Created by 2Fresh