Despre aparate foto

Publicata la: 04 noiembrie 2004

Principiul de functionare al aparatului de fotografiat a fost descoperit de pe vremea artistului si inventatorului Leonardo da Vinci, care a aratat ca pentru a proiecta o imagine este suficient un mic orificiu prin care sa treacă lumina. Cu cat este mai mic orificiul, cu atat imaginea este mai clara. Acest aparat simplu, numit "camera obscura", exista de la inceputul sec. al XVII-lea. Mai mult a durat pana a fost gasit un material fotosensibil pentru a inregistra imaginea respectiva. Aceasta problema a fost rezolvata abia in 1826 cand Joseph Niepce a descoperit ca pentru a produce un bitum sensibil la lumina poate fi folosita clorura de argint.

Camera Obscura

Pentru a functiona, orice aparat foto, oricat de simplu, trebuie sa aiba urmatoarele parti componente:

Corpul
O cutie perfect opaca in care sta filmul pentru a fi expus.

Obiectivul

Un dispozitiv care focalizeaza razele de lumina pe film

Diafragma

Un dispozitiv care controleaza cata lumina ajunge pe film

Obturatorul

Un dispozitiv care controleaza cat timp este filmul expus la lumina

Vizorul

Un dispozitiv folosit pentru a incadra eficient imaginea care va fi inregistrata pe film.

Sistemul de transport

Un dispozitiv folosit pentru fixarea si transportul filmului.

Tipuri de aparate

De-a lungul timpului au aparut multe modele de aparate foto, insa marea lor majoritate se incadreaza in una dintre aceste categorii:

* aparate cu vizor sau telemetru
* aparate cu vizare prin obiectiv (SLR, reflex)
* aparate cu doua obiective
* aparate cu planfilm

Partile componente ale aparatului foto
Componentele aparatului foto

Sa incepem cu camera obscura in care se afla filmul. Acesta este corpul aparatului.

Următoarea componenta este obturatorul. Acesta poate fi situat chiar in faa ftilmului (obturator in plan focal) sau poate fi situat in obiectiv (obturator central). Obturatorul controleaza cand intra lumina in aparat si pentru cat timp impresioneaza filmul. Un aparat bun trebuie sa ofere posibilitatea de a stabili durata deschiderii obturatorului. De asemenea, trebuie sa existe un declansator care sa controleze deschiderea si inchiderea obturatorului.

Obiectivul lasa lumina sa intre si focalizeaza imaginea pe film. De asemenea, obiectivul, prin distanta sa focala, influenteaza si marimea imaginii.

Diafragma controleaza cantitatea de lumina care intra in aparat. Aceasta deschidere se afla in interiorul aparatului si este controlat prin intermediul unui inel de pe obiectiv.

Vizorul este fereastra din spatele aparatului prin care priveste fotograful cand compune imaginea.

Sistemul de transport: desi nu este o componenta propriu-zisa a aparatului, este totusi important in functionarea acestuia. La aparatele mai vechi, acesta este o parghie in partea de sus, dreapta a corpului, insa la majoritatea aparatelor moderne sistemul este automat.

Alte Articole:

Oferta speciala
Visatec SOLO Kit 208

Visatec SOLO Kit 208

8.464,00 RON 5.790,00 RON

Servicii Focus94

Service Pentax, Realizare fotografii clasice si diigitale, Developarea filmelor de 35mm si 120, scanari la rezolutie 3000x2000 DPI

Downloads

Drivere, Manuale de utilizare, Kituri de developare, Hartie pentru imprimanta inkjet

Newsletter Focus94

©2000 - 2020 Focus Trading ′94 SRL. Toate drepturile rezervate. Termeni si Conditii | Cookies | Politica Retur | Politica de confidentialitate |ANPC

Suntem prezenti pe ShopMania - Cumparaturi Online

Created by 2Fresh