Cum cumparati un obiectiv?

Publicata la: 04 noiembrie 2004

Incercati aceste teste inainte de a cumpara un obiectiv.

Privind in interiorul unui obiectiv de calitate este ca si cum te-ai uita intr-un put adanc plin cu apa curata: adanc si negru, fara reflectii. Reprezinta rezultatul unei finisari atente, fiind unul din cei mai importanti factori care influenteaza performantele unui obiectiv, deoarece lumina reflectata scade calitatea unei fotografii.

Cu focalizarea la distanta minima (daca este un obiectiv zoom, aduceti elementele cat mai in fata), inclinati usor obiectivul astfel incat sa reflecte luminile din camera. Numarati cate culori vedeti. Trei sau mai putin inseamna ca fabricantul a redus acoperirea lentilelor, proces costisitor si consumator de timp, dar care este necesar pentru o transmitere mai buna a luminii si o echilibrare mai buna a culorilor.

Testati elementele de control de la un capat la altul. Focalizarea si zoom-ul trebuie sa mearga usor, fara jocuri, fara blocari. Deplasarea inelului de diafragma trebuie sa se faca din treapta in treapta, fara deplasari anormale.

Acum montati obiectivul pe aparat si vedeti cum vi se pare. Inelul pentru focalizare manuala trebuie sa fie indeajuns de larg pentru a fi apucat usor, iar obiectivul trebuie sa fie indeajuns de compact incat sa puteti lucra cu el si in locuri mai stramte.

Verificati diafragma maxima. Nu este importanta numai pentru capacitatea sa de a capta lumina: ea determina si utilitatea ecranului de focalizare in conditii de iluminare slaba, cand focalizati manual. De exemplu, un obiectiv f/2,5 transmite cu 25% mai multa lumina decat un obiectiv f/2,8.

Verificati, de asemenea, si diafragma minima. Daca folositi un film mai sensibil, in anumite situatii va trebui sa folositi f/22 sau f/32 sau riscati sa supra-expuneti. Cu diafragme mici, ca f/22 sau f/32, obtineti si cea mai buna profunzime a campului. Cand lucrati cu un teleobiectiv veti avea nevoie de o diafragma foarte mica pentru a asigura o profunzie satisfacatoare.

Obiectivele cu inel pentru diafragma trebuie sa poata fi blocate la diafragma minima pentru programele AE, pentru a preveni expuneri incorecte accidentale. Daca zoom-ul functioneaza prin impingere-tragere (nu prin rotirea unui inel), indreptati obiectivul in sus si in jos: trebuie sa nu alunece.

Verificati focalizarea continuu, la toate distantele, inclusiv macro.

Majoritatea fotografilor investesc mai mult in obiective decat in aparate foto. Chiar si amatorii folosesc diferite obiective pentru diferite situatii. Asa ca ar fi o idee buna sa va protejati investitia in obiective, alegandu-le pe cele care au o optica de calitate.

Obiectivele bune sunt construite pentru a fi rezistente si de incredere. Un indiciu bun in privinta rezistentei este perioada de garantie oferita de producator.

Alte Articole:

Oferta speciala
Visatec SOLO Kit 208

Visatec SOLO Kit 208

8.464,00 RON 5.790,00 RON

Servicii Focus94

Service Pentax, Realizare fotografii clasice si diigitale, Developarea filmelor de 35mm si 120, scanari la rezolutie 3000x2000 DPI

Downloads

Drivere, Manuale de utilizare, Kituri de developare, Hartie pentru imprimanta inkjet

Newsletter Focus94

©2000 - 2020 Focus Trading ′94 SRL. Toate drepturile rezervate. Termeni si Conditii | Cookies | Politica Retur | Politica de confidentialitate |ANPC

Suntem prezenti pe ShopMania - Cumparaturi Online

Created by 2Fresh