Masurarea expunerii

Publicata la: 04 noiembrie 2004

In general, exista doua tipuri de exponometre: exponometre portabile si exponometre incorporate in aparatul foto. Exponometrele portabile pot fi pentru lumina reflectata sau pentru lumina incidenta. Cele incorporate sunt pentru lumina reflectata.

Lumina reflectata Exponometru pentru lumina reflectata
Lumina incidenta Exponometru pentru lumina incidenta
Masurare TTL Masurarea expunerii TTL

Masurarea luminii reflectate
Este masurata lumina reflectata de subiect. Exponometrul masoara portnind de la ideea ca subiectul este gri 18%. Subiecte mai luminoase sau mai intunecate vor influenta rezultatul masurarii.

Masurarea luminii incidente
Este masurata lumina care cade pe subiect. Exponometrele incidente sunt mai exacte, mai ales in cazul subiectelor cu luminozitate foarte variata, deoarece nu sunt influentate de luminozitatea subiectului.

De departe, cel mai utilizat exponometru este cel incorporat, TTL ("through-the-lens", prin obiectiv), intalnit la aparatele reflex. Sistemele de masurare TTL se pot incadra in unul din categoriile: integrala, centrala si multi-segment. Sistemele multi-segment pot fi cu 2 segmente cu 6, cu 8 sau mai multe.

Masurarea integrala
Acest sistem masoara lumina care cade pe intreaga scena si calculeaza o medie. In cazul fotografiei generale, in care imaginea contine niveluri de iluminare relativ echilibrate, sistemul integral va avea rezultate excelente. Totusi, daca scena contine contraste puternice - cum ar fi un obiect alb pe un fundal negru - sistemul poate gresi masurarea.

Sisteme de masurare

Masurarea centrala

De obicei sistemul de masurare centrala utilizeaza doua celule de masurare situate in prisma aparatului, care masoara lumina care cade pe toata scena, dar acordand mai multa importanta zonei centrale. Deoarece majoritatea persoanelor pozitioneaza subiectul in zona centrala a cadrului, acest mod de masurare este foarte convenabil si va avea rezultate foate bune.
Masurarea spot duce mai departe principiul masurarii centrale, masurand doar o mica sectiune din intreaga imagine. Masurarea spot este foarte utila in masurarea expunerii pentru scenele cu contrast ridicat. Masurarea spot este folosita de obicei in combinatie cu sistemul de memorare a expunerii, astfel incat aparatul retine expunerea corecta, lasandu-i fotogafului libertatea de a reincadra scena inainte de a declansa.

Masurarea multi-segment

Masurarea multi-segment combina avantajele tuturor acestor metode. Diferitele segmente ale imaginii sunt masurate individual, pentru a calcula cea mai buna expunere a intregii imagini. Modelele de masurare folosite sunt determinate de producatorul aparatului pornind de la analiza a mii de imagini.

Rezolvarea problemelor de masurare a expunerii

Contrast ridicat
O scena care contine elemente foarte iluminate si foarte intunecate este dificil de masurat. Masurarea unei anumite zone poate da un rezultat care nu este corect pentru intreaga imagine. Pentru masurarea elementelor cheie din imagine poate fi utilizata masurarea spot.

Subiecte in contra-lumina
Daca cineva sta in fata unei ferestre luminoase, sau intr-un loc umbrit, dar cu un fundal luminos, sistemul de masurare a expunerii se va pacali. Puteti fie sa folositi blitzul pentru a compensa subiectul cu fundalul, fie sa masurati doar subiectul si sa folositi expunerea astfel obtinuta.

Subiecte in contra-lumina

Subiecte slab luminate

In aceste conditii va fi greu sa focalizati, in plus imaginea va avea contrast redus. Folositi blitzul pentru mai multa lumina sau alegeti un timp de expunere mai lung si folositi un trepied.

Alte Articole:

Oferta speciala
Visatec SOLO Kit 208

Visatec SOLO Kit 208

8.464,00 RON 5.790,00 RON

Servicii Focus94

Service Pentax, Realizare fotografii clasice si diigitale, Developarea filmelor de 35mm si 120, scanari la rezolutie 3000x2000 DPI

Downloads

Drivere, Manuale de utilizare, Kituri de developare, Hartie pentru imprimanta inkjet

Newsletter Focus94

©2000 - 2020 Focus Trading ′94 SRL. Toate drepturile rezervate. Termeni si Conditii | Cookies | Politica Retur | Politica de confidentialitate |ANPC

Suntem prezenti pe ShopMania - Cumparaturi Online

Created by 2Fresh