Hartia fotografica si proprietatile sale

Publicata la: 04 noiembrie 2004

In acest numar vom prezenta tipurile de hartie si caracteristicile acestora.

Stratul fotosensibil al hartiei este de obicei o emulsie de bromura sau clor-bromura. In functie de tip, emulsia contine diferite cantitati de bromuri sau cloruri de argint, sau un amestec al celor doua, care, in plus fata de alte proprietati fotografice, afecteaza tonalitatea. Doar aproximativ 15-25% din cantitatea de saruri de argint este necesara pentru formarea imaginii in timpul developarii. Restul este indepartat din emulsie in timpul procesului de fixare. Diversele tipuri de hartie fotogafice au caracteristici diferite, care depind de emulsie si baza, dar si de expunere si developare.

Gradatia

In general gradatia se refera la raspunsul variabil al hartiei la aceleasi variatii ale densitatii negativului. Contrastul negativelor poate diferi foarte mult. Daca doriti sa produceti o imagine pozitiva buna dupa un negativ, contrastul negativului si latitudinea de expunere a hartiei trebuie sa fie cat mai apropiate.

Latitudinea de expunere

Latitudinea de expunere a hartiei fotografice reprezinta raportul dintre timpii de expunere necesari pentru a produce densitatea minima si pe cea maxima. Pentru un negativ cu contrast ridicat, trebuie folosita o hartie cu latitudine de expunere ridicata, adica o hartie soft-grade. Daca un negativ are diferente mici de densitate intre lumini si umbre, pot fi obtinute rezultate bune doar cu hartie hard-grade, adica o hartie cu latitudine de expunere redusa.

Latitudinea de expunere a hartiei cu contrast variabil poate fi ajustat folosind filtre de la ISO R 50 pana la ISO R 150. Valorile filtrelor sunt date in tabelul de mai jos.

Tabelul 1: Latitudinile de expunere ale hartiei TT Vario (Ultra, Comfort si Baryt)

Gradarea Contrast aritmetic ISO Latitudine de expunere
(00) (1:64) (180) (1.8)
0 1:32 150 1.5
1 1:20 130 1.3
2 1:13 110 1.1
3 1:8 90 0.9
4 1:5 70 0.7
5 1:3 50 0.5(0.4)

*cifrele din paranteze se refera doar la TT Vario Comfort

Sensibilitatea

La fel ca in cazul filmului, exista un standard si pentru sensiblitatea hartiei fotografice alb-negru. Standardul international (ISO 6846/83) contine specificatiile artimetice ale sensibilitatii, de ex. dublarea sau injumatatirea numarului, reprezinta dublarea sau injumatatirea sensibilitatii. De exemplu, pentru hartia alb-negru TT Speed RC, sensibilitatea la gradele 0-4 (extra-soft pana la hard) este ISO P400, iar la extra-hard este ISO P200. Aceasta inseamna ca hartia cu grad 5 este de doua ori mai putin sensibila decat hartia cu grad 0-4, si de aceea timpul de expunere necesar este dublu.

Totusi, sensibilitatea poate fi afectata si de conditiile de stocare, varsta hartiei si tolerantele din productie, de la grad la grad si de la emulsie la emulsie.

Tonalitatea

Tonalitatea unei imagini este determinata in special de compozitia emulsiei si marimea si structura granulelor; granule mari dau tonuri reci, granule mici, tonuri calde. Compozitia revelatorului nu are aproape nici o influenta asupra tonalitatii. Totusi poate fi afectata de uzura bailor si de durata lor, mai ales in stadiul de fixare si uscare (cu aer sau caldura).

Expunerea

Principala regula pentru toate hartiile este accea ca hartia trebuie expusa astfel incat sa redea detalii atat in umbre cat si in zonele luminate. Tonurile medii trebuie sa fie bine definite. Prea multa supraexpunere si un timp prea scurt de developare produce incetosare si uniformizeaza gradarea. De asemenea, este pierduta densitatea maxima. Hartia alb-negru TT este proportional insensibila la usoara supra sau subdevelopare.

Hartie alb-negru pe suport plastic (RC, resin-coated)

Avantajele hartiei RC sunt:

• timp scurt de developare
• cantitati reduse de substante
• developarea poate fi facuta in tava, tanc sau procesor cu role
• se obtin rezultate de calitate

Timpul scurt necesar pentru baile individuale este dublat de rapiditatea spalarii si uscarii. Suprafata dorita (lucioasa sau mata) este disponibila indiferent de tipul hartiei.

Baza acestei hartii consta din hartie laminata in PE, adica ambele fete ale hartiei sunt acoperite cu un strat subtire de polietilena. Lichidele nu penetreaza in baza absorbanta de hartie. Acesta este motivul pentru care timpul de procesare este atat de scurt. Emulsia fotografica de pe baza de PE are o grosime de doar 5-8 µm. Daca substantele de developare sunt stocate in emulsie, cum e cazul hartiei alb-negru TT Speed, durata procesarii scade si mai mult.
TT Vario Ultra (hartie RC cu contrast variabil)

Suprafata: 310 lucioasa, 312, semimata
Baza: hartie cu PE pe ambele fete, aprox. 260g/m2
Straturi: strat protectiv 1, strat protectiv 2, emulsie, PE, hartie, PE, strat antistatic
Grosimea totala a acoperirii: aprox. 7µm
Continutul de argint: aprox. 1,5-1,6g/m2
Reactie Schwartzschild la expuneri de pana la 100s: sensibilitate constanta cu o usoara crestere a contrastului.
Sensibilitate (ISO 6846) la procesare:

• fara filtru ISO 400
• cu filtru 0-3 ISO P 160
• cu filtru 4-5 ISO P 80

Exista o legatura liniara intre valoarea ISO si sensibilitate.

TT Vario Comfort

Aceasta hartie se comporta ca TT Vario Ultra. Principalul avantaj il reprezinta detaliile diferentiate in zonele luminate si reducerea usoara a contrastului ridicat la copierea negativelor contraste. Acest avantaj este obtinut prin plaja mare de valori ale gradarii de la 00 (ultra-soft) al 5 (extra-hard).

Controlul contrastului cu hartiile TT Vario Ultra, Comfort si Baryt

Efectul filtrelor colorate asupra hartiei cu contrast variabil se supune regulilor stiintei filtrarii si cromaticii. Un filtru permite trecrea luminii de aceeasi culoare si absoarbe lumina de culoare complementara. Aceasta regula permite controlul gradatiei astfel:

Contrastul este mai redus cu lumina galbena si mai ridicat cu lumina magenta.
Magenta este formata din albastru si rosu.

Filtrul magenta absoarbe complet lumina verde, dar lasa sa treaca lumina rosie si albastra. Lumina albastra impresioneaza cristalele de argint sensibile la lumina albastra si de aceea contrastul este mai puternic.

Culoarea galbena este formata din rosu si verde. Un filtru galben absoarbe lumina albastra, dar lasa sa treaca lumina rosie si pe cea verde.

Lumina verde care trece impresioneaza cristalele sensibile la verde, de aceea contrastul este mai redus.

TT Vario Comfort acopera o plaja mai mare de valori ale gradarii deoarece emulsia sa contine doua componente sensibile la verde si doar una sensibila la albastru. In practica, aceasta se traduce prin detalii mai bune in zonele luminate, deci o conversie mai eficienta a contrastelor mari (zonele luminate nu dispar).

Controlul contrastului cu cap color sau filtre colorate
Urmatoarele grosimi de filtre sunt doar valori de referinta si nu pot tine cont de toate criteriile: controlul luminii, sursele de lumina si starea echipamentelor si filtrelor folosite. De asemenea, gradele periferice (0-1 sau 4-5) nu pot fi obtinute cu toate filtrele color.

Tabelul 2: Hartia TT Vario Comfort - Valorile filtrelor pentru echipamente cu cap color sau filtre colorate

Grad Durst Kodak Coeficient de expunere
(00) (150Y) (200Y) (2.6)
0 90Y 90Y 2.3
0.5 70Y 70Y 2.1
1 55Y 50Y 1.7
1.5 30Y 30Y 1.4
2 nici unul nici unul Standard fara filtru
2.5 20M 5M 1.2
3 45M 25M 1.3
3.5 65M 50M 1.6
4 100M 80M 2.0
4.5 140M 140M 2.4
5 170M 200M 2.6

Y = densitatea filtrului galben
M = densitatea filtrului purpuriu
Cifrele din paranteze sunt valabile doar pentru hartia TT Vario Comfort
Timpii de expunere difera in functie de grosimea filtrului si trebuie determinati prin teste.

Iluminarea laboratorului

Hartia TT Vario este foarte sensibila, astfel incat la procesare trebuie utilizate urmatoarele:

• Agfa Dukafilter G7 - 15W - Distanta minima aprox. 1m
• Kodak Filter OK - 15W - Distanta minima aprox. 1m
• Ilford 902 - 15W - Distanta minima aprox. 1m
• Osram Duka 50 cu filtru rosu - Distanta minima aprox. 1m
• Kindermann Dukalux SL - Distanta minima aprox. 1m

Hartia alb-negru TT Speed (RC cu contrast fix)

Hartia TT Speed RC este disponibila in 6 grade (0-5) cu suprafata 310 si in 5 grade (1-4) cu suprafata 312. Datorita stratului de revelator de deasupra stratului de halogenura de argint, procesarea poate dura doar 3 secunde, folosind Eukoton (un activator).
 

Grad Numar ISO
Extra-soft (EW) 0 150
Soft (W) 1 130
Special (S) 2 110
Normal (N) 3 90
Hard (H) 4 70
Extra-hard (EH) 5 50

Densitatea maxima: Suprafata 310, 2.20-2.30
Sensibilitatea: Grad 1-4 - ISO 400, Grad 5 - ISO 200
Iluminarea laboratorului: verde-galbui, rosu ca pentru TT Vario

Work by Tetenal (RC cu contrast fix)

Aceasta gama de hartie RC este disponibila cu suprafetele 310 (lucioasa) si 312 (semi-mata), ambele cu grad 1-5. Spre deosebire de hartia alb-negru RC TT Speed, emulsia nu contine revelator. De aceea, timpul de developare este usor mai lung.

Sensibilitatea acestei hartii este similara cu a TT Speed. Acestea sunr valorile in functie de grad:

Grad 1 2 3 4 5
ISO 120 100 80 60 50

Densitate maxima: Suprafata 310: 2.00-2.10; Suprafata 312: 1.60-1.70
Iluminarea laboratorului: la fel ca pentru TT Speed

Hartia TT Baryta

Hartia clasica difera de hartia pe suport plastic prin compozitie: sub emulsie se afla un strat subtire de sulfat de bariu, sub care se afla haria propriu-zisa. Rolul stratului de sulfat de bariu este de a impiedica scufundarea emulsiei in hartie. Din cauza compozitiei sale, hartia Baryta necesita mai multa grija si un timp mai mung pentru procesare decat hartia RC.

Totusi, veti fi incantat de rezultate: o gama larga de tonuri, diferentiere fina intre umbre zi lumini, densitate maxima ridicata si alburi stralucitoare. Emulsia TT Baryt Vario, un amstec de bromuri si cloruri de argint, produce tonuri de negru foarte atractive cu toate revelatoarele pentru hartie Tetenal. Suprafata hartiei este semi-mata la uscarea la aer si lucioasa la uscarea in presa.
Baryt Vario

TT Baryt Vario este o hartie clasica alb-negru cu contrast variabil. Este sensibilizata ortocromatic (nu este sensibila la rosu). Procesarea poate fi facuta in tava sau in echipamente destinate acestui scop.

Date tehnice
Tonul fotografiei: neutru catre negru cald, in functie de revelator
Suprafata: 111
Baza: hartie alba neutra cu sulfat de bariu aprox. 30-45g/m2
Grosimea stratului: aprox. 0.3mm
Emulsie: cristale de clor-bromura de argint
Compozitia straturilor: 2 straturi de protectie, un strat de emulsie, hartie
Grosimea emulsiei: aprox. 8-9 µm
Latitudinea de expunere: Vezi tabelul 1

In numarul viitor vom prezenta procesarea hartiilor RC si clasice si substantele de procesare Tetenal.

Alte Articole:

Pentax K-1 Upgrade Service

In perioada 21 mai - 30 sept 2018 se poate face upgrade la aparatele foto Pentax K-1

Oferta speciala
Visatec SOLO Kit 208

Visatec SOLO Kit 208

8.464,00 RON 5.790,00 RON

Servicii Focus94

Service Pentax, Realizare fotografii clasice si diigitale, Developarea filmelor de 35mm si 120, scanari la rezolutie 3000x2000 DPI

Downloads

Drivere, Manuale de utilizare, Kituri de developare, Hartie pentru imprimanta inkjet

Newsletter Focus94

©2000 - 2018 Focus Trading ′94 SRL. Toate drepturile rezervate. Termeni si Conditii | Cookies | Politica de confidentialitate |ANPC

Suntem prezenti pe ShopMania - Cumparaturi Online

Created by 2Fresh